ספר האורגנון, שנכתב על ידי ד"ר סמואל האנמן, מהווה את הבסיס התאורטי והמעשי להומאופתיה הקלאסית. בספרו זה, האנמן מדגיש את עקרונות הריפוי הטבעי, כולל ההתייחסות למכשולים שעלולים למנוע או לעכב ריפוי אמיתי. בפרקים שונים של האורגנון, הוא מציין כי ישנם גורמים רבים המפריעים לפעולתו של הכוח החיוני (Vital Force) ולתהליך ההבראה, ביניהם אורח חיים לא מאוזן, השפעות סביבתיות וכמובן – נטילת תרופות כרוניות.
כיום, המציאות שונה בתכלית. שיעור הצריכה של תרופות כרוניות נמצא במגמת עלייה חדה, ויותר ויותר ילדים נחשפים לטיפול תרופתי כבד מגיל צעיר מאוד. תרופות אנטי-פסיכוטיות וממריצות נרשמות כבר בגיל הרך, דבר שיוצר אתגר משמעותי למטפלים בהומאופתיה.
בדרך לריפוי מלא קיימים לעתים מכשולים המעכבים או חוסמים את תהליך הריפוי. האנמן הכיר במכשולים אלה וכינה אותם "מכשולים לריפוי" (Obstacles to Cure). אלה כוללים גורמים סביבתיים, אורח חיים, תזונה לקויה, מתח כרוני, וכמובן – תרופות כרוניות. מכשולים אלו מצריכים התייחסות מיוחדת בתהליך הטיפול ההומאופתי, ולעתים אף יותר מהבחירה ברמדי המתאימה.
נטילת תרופות כרוניות: המסך שבין המטופל לריפוי
אחד המכשולים המשמעותיים ביותר בפרקטיקה המודרנית הוא נטילת תרופות כרוניות, במיוחד תרופות פסיכיאטריות כמו תרופות אנטי-פסיכוטיות וממריצות. מכשול זה משמעותי במיוחד כיום, כאשר רבים מהמטופלים המגיעים לטיפול הומאופתי כבר נוטלים מגוון תרופות לטיפול במצבים כרוניים.
יצירת "מסך" המטשטש את תגובת המטופל
תרופות קונבנציונליות, ובמיוחד אלו המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית, יוצרות מעין "מסך" המקשה על הערכת התגובה האמיתית לטיפול ההומאופתי. תרופות אנטי-פסיכוטיות וממריצות פועלות על ידי שינוי הכימיה המוחית, משפיעות על רמות הנוירוטרנסמיטורים כמו דופמין, סרוטונין ונוראפינפרין, ובכך מדכאות או משנות את ביטוי הסימפטומים הטבעיים של הגוף.
כהומאופתית, אני רואה כיצד מסך זה מקשה על קריאת "שפת הגוף" האמיתית. הסימפטומים המדויקים – העדינים, הייחודיים והאופייניים למטופל – שחיוניים לבחירת הרמדי המתאימה, עשויים להיות מעומעמים או מוסתרים לחלוטין. למשל, מטופל הנוטל תרופות ממריצות כמו ריטלין עשוי להציג שינויים מלאכותיים בריכוז ובאנרגיה, בעוד שאדם הנוטל תרופות אנטי-פסיכוטיות עשוי להציג הפחתה מלאכותית בביטויים רגשיים.
מכשולים אלו מצריכים התייחסות מיוחדת בתהליך הטיפול ההומאופתי, ולעתים אף יותר מהבחירה ברמדי המתאימה.
תרופות כרוניות לא רק מסתירות סימפטומים אלא גם מעוותות את תמונת המחלה האמיתית. כאשר מטופל נוטל תרופות לאורך זמן, הגוף מפתח מנגנוני פיצוי בתגובה לתרופות, מה שמוביל להופעת תסמונות חדשות – מה שאנו מכנים "סימפטומים משניים" או "מחלה רפואית" (Drug Disease).
תופעה זו משמעותית במיוחד עם תרופות פסיכיאטריות. לדוגמה, שימוש ארוך-טווח בתרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRI עלול לגרום להפרעות בתפקוד המיני, עלייה במשקל, או אפילו אפתיה רגשית – סימפטומים שלא היו חלק מהמחלה המקורית. כהומאופתית, אני נאלצת אז להבחין בין מה שהוא חלק מהפתולוגיה המקורית לבין מה שהוא תוצאה של הטיפול התרופתי.
השפעה על פעולת הרמדי ההומאופתית
המנגנון שדרכו תרופות כרוניות משפיעות על פעולת הרמדי ההומאופתית מורכב. ברמה האנרגטית, הרמדי ההומאופתית פועלת על המישור העדין של הכוח החיוני (Vital Force), בעוד שתרופות קונבנציונליות פועלות על המישור הכימי-פיזיולוגי. ההתערבות הכימית החזקה של התרופות הקונבנציונליות עשויה להאפיל על האותות העדינים יותר של הרמדי ההומאופתית.
יתרה מכך, תרופות מסוימות, במיוחד סטרואידים, תרופות אנטי-היסטמיניות ותרופות אנטי-פסיכוטיות, עשויות לדכא באופן ישיר את יכולת התגובה של מערכת החיסון והמערכת העצבית לגירויים חיצוניים, כולל הגירוי שמספקת הרמדי ההומאופתית. זהו אתגר משמעותי בטיפול במצבים כרוניים מורכבים.
מעבר למכשולים: כוחה של ההומאופתיה גם בנוכחות תרופות
למרות האתגרים, חשוב להדגיש כי נטילת תרופות כרוניות אינה מבטלת לחלוטין את יכולתה של ההומאופתיה לעזור. האנמן עצמו הכיר במציאות זו, וכפי שכתב באורגנון (סעיף 91):
'כאשר המחלה נגרמת או נתמכת על-ידי גורמים מזיקים שלא ניתן להימנע מהם באופן מלא, על המטפל להביא זאת בחשבון בטיפול ובקביעת משך הריפוי.'
ציטוט זה מזכיר לנו שחלק מאמנות הריפוי ההומאופתית היא ההכרה במגבלות ובאילוצים של המציאות הטיפולית. ישנם מצבים בהם הפסקת טיפול תרופתי אינה אפשרית או רצויה, במיוחד כאשר מדובר בתרופות פסיכיאטריות.
בגישה המשולבת שלי, המשלבת הומאופתיה קלאסית עם רפואה פונקציונלית, אני מתייחסת לתרופות כאל גורם נוסף במשוואת הריפוי – לא כאל אויב מוחלט. במקום להילחם בקיומן, אני מתאימה את הטיפול לנסיבות הייחודיות של כל מטופל, תוך התייחסות למכלול הגורמים המשפיעים על מצבו.
גישה זו מאפשרת לי לעבוד בשיתוף פעולה עם הרפואה הקונבנציונלית ולהציע למטופלים את הטוב שבשני העולמות – הקלה מיידית מהתרופות הקונבנציונליות לצד ריפוי עמוק ובר-קיימא דרך ההומאופתיה.
הומאופתיה כמענה לתופעות לוואי: מקרים מהקליניקה
אחד התפקידים החשובים של ההומאופתיה בהקשר של נטילת תרופות כרוניות הוא הקלה על תופעות הלוואי. בפרקטיקה שלי, ראיתי מקרים רבים בהם הטיפול ההומאופתי שיפר משמעותית את איכות החיים של מטופלים הנוטלים תרופות פסיכיאטריות: (השמות של המטופלים שונו די להגן על פרטיותם)
מקרה 1: הפרעת קשב וריכוז ותרופות ממריצות
איתי, נער בן 16, טופל באמפטמינים לניהול ADHD. הוא סבל מאובדן תיאבון חמור, הפרעות שינה וחרדה מוגברת בשעות הערב כאשר השפעת התרופה דועכת. שילוב של טיפול הומאופתי יחד עם התערבויות תזונתיות ממוקדות להגברת רמות המגנזיום וחומצות שומן אומגה-3, סייע לאזן את תופעות הלוואי מבלי לפגוע ביעילות הטיפול הקונבנציונלי.
מקרה 2: ילד עם אלרגיות ותרופות אנטי-היסטמיניות
יואב , ילד בן 8, טופל באופן קבוע בתרופות אנטי-היסטמיניות בשל אלרגיות עונתיות חמורות. התרופות אמנם הקלו על תסמיני האלרגיה, אך גרמו לישנוניות מתמדת שפגעה בתפקודו הלימודי וביכולתו להשתתף בפעילויות חברתיות. טיפול הומאופתי מותאם אישית שהתמקד בחיזוק המערכת החיסונית ובאיזון התגובה האלרגית, יחד עם התאמות תזונתיות להפחתת דלקתיות, אפשרו הפחתה הדרגתית במינון התרופות האנטי-היסטמיניות תוך שמירה על איזון הסימפטומים האלרגיים.
מקרה 3: ילדה עם אפילפסיה ונוגדי פרכוסים
מיכל , ילדה בת 5, אובחנה עם אפילפסיה וטופלה בתרופות נוגדות פרכוסים שגרמו לתופעות לוואי משמעותיות כולל טיקים וחוסר ערנות. תוך שיתוף פעולה מלא עם הנוירולוג המטפל, הטיפול ההומאופתי התמקד בהפחתת תופעות הלוואי של התרופות ובחיזוק מערכת העצבים. בנוסף, שילבנו התערבויות תזונתיות ממוקדות כמו הגברת צריכת שמן MCT ותוספי מגנזיום. לאחר שמונה חודשים של טיפול משולב, מיכל חוותה הפחתה בתופעות הלוואי בעוד התרופות הקונבנציונליות המשיכו לספק את ההגנה הנדרשת מפני פרכוסים.
מקרה 4: ילד עם אסתמה וטיפול סטרואידי
עידו , ילד בן 10, נזקק למשאפים סטרואידים להתמודדות עם אסתמה כרונית. הטיפול הממושך גרם לעיכוב בגדילה ולשינויים במצב הרוח. הטיפול ההומאופתי שהותאם למצבו, בשילוב עם תמיכה תזונתית ממוקדת וטכניקות נשימה מיוחדות, הוביל לאיזון טוב יותר של האסתמה. כתוצאה מכך, בשיתוף פעולה עם הרופא המטפל של עידו, ניתן היה להפחית בהדרגה את תדירות השימוש במשאפים הסטרואידים, מה שהוביל לשיפור בגדילה וליציבות רגשית גדולה יותר.
מקרה 5: נער עם חרדת בחינות וטיפול בתרופות הרגעה
אמיר , תלמיד בן 15, התמודד עם חרדת בחינות חמורה שהחמירה לקראת תקופת המבחנים. הוא אובחן עם הפרעת חרדה והרופא רשם לו טיפול לפי הצורך בתרופות הרגעה לפני בחינות חשובות. למרות שהתרופה הפחיתה את עוצמת החרדה, היא גרמה לישנוניות, לקשיי זיכרון ולקושי בהתרכזות – תופעות לוואי שהשפיעו לרעה על ביצועיו במבחנים עצמם. הטיפול ההומאופתי שהותאם למכלול המאפיינים של אמיר התמקד לא רק בסימפטומים של החרדה, אלא גם בדפוסי השינה שלו, בתגובות הגופניות הספציפיות שלו למצבי לחץ (כמו כאבי בטן וסחרחורות), ובהיסטוריה המשפחתית של חרדה.
במקביל ליישום הטיפול ההומאופתי, עבדנו גם על:
לאחר שלושה חודשי טיפול, אמיר הצליח להתמודד עם בחינות ללא צורך בתרופות הרגעה, תוך שימוש בכלים שרכש ובתמיכת הטיפול ההומאופתי. בבחינות הגדולות והמשמעותיות יותר, הוא עדיין נזקק לתרופה, אך במינון מופחת, מה שהוביל להפחתה משמעותית בתופעות הלוואי.
בשיחה עם הפסיכיאטר המטפל, תועד שיפור ניכר ביכולת ההתמודדות העצמאית של אמיר עם מצבי לחץ, והפחתה של כ-60% בשימוש בתרופות החרדה. המטרה ארוכת הטווח שהוגדרה הייתה המשך חיזוק המנגנונים הטבעיים להתמודדות עם חרדה, עם אפשרות להפחתה נוספת בשימוש בתרופות לקראת בחינות הבגרות.
גישה משולבת זו מדגימה כיצד ההומאופתיה יכולה לתמוך במטופלים הנוטלים תרופות כרוניות, תוך מיקוד בשיפור איכות החיים והפחתת הנטל של תופעות הלוואי. באמצעות הכלים של הרפואה הפונקציונלית, אני מזהה את המנגנונים הביוכימיים המושפעים מהתרופות ומתאימה את ההתערבות ההומאופתית והתזונתית כדי לתמוך במערכות אלה.
המלצות מעשיות להתמודדות עם מכשולים לריפוי
בהתבסס על ניסיוני הקליני, הנה כמה המלצות מעשיות למטופלים המתמודדים עם אתגר נטילת תרופות כרוניות:
נטילת תרופות כרוניות, במיוחד תרופות פסיכיאטריות, מציבה אתגרים משמעותיים בפני הטיפול ההומאופתי. עם זאת, אתגרים אלה אינם בלתי עבירים. גישה אינטגרטיבית אמיתית מכירה בערך של שתי הגישות הטיפוליות ומחפשת את הדרך המיטבית לשלב ביניהן.
כהומאופתית המשלבת את עקרונות ההומאופתיה הקלאסית עם רפואה פונקציונלית, אני רואה כיצד הבנה מעמיקה של האינטראקציות בין התרופות הקונבנציונליות והרמדי ההומאופתית מאפשרת טיפול מותאם אישית. טיפול זה מכבד הן את הצורך הממשי בתרופות קונבנציונליות במקרים מסוימים והן את הפוטנציאל העמוק של ההומאופתיה לתמוך בריפוי ברמה העמוקה ביותר.
האנמן לימד אותנו להתבונן באדם השלם, ולא רק במחלה. באותה רוח, עלינו להתבונן במציאות השלמה של המטופל, כולל הצורך בתרופות, ולפתח גישה טיפולית המכירה במציאות זו ועובדת עמה, לא נגדה.
כפי שהאנמן כתב באורגנון (סעיף 2): "האידיאל הגבוה ביותר של ריפוי הוא שיקום מהיר, עדין ובר-קיימא של הבריאות". בעולם המודרני, לעתים הדרך לאידיאל זה עוברת דרך שילוב מושכל של גישות שונות, תוך הכרה באתגרים ובאפשרויות הייחודיות שכל גישה מציעה.
הריפוי האמיתי אינו מתרחש למרות המכשולים, אלא דרכם ועימם. זוהי תובנה שמלווה אותי בכל טיפול, ובמיוחד באלו המורכבים ביותר.
@2024 – כל הזכויות שמורות ליעל ולרי-פרל
עיצוב אתר: יעל ולרי-פרל